ENI Renewable Energy Prize 2012 voor Albert Polman en Harry Atwater

De prestigieuze ENI Renewable and Non-Conventional Energy Prize 2012 is toegekend aan AMOLF-directeur prof.dr. Albert Polman en zijn collega van Caltech, prof.dr. Harry Atwater. Ze ontvangen deze prijs voor hun onderzoek aan efficiënte zonnecellen gebaseerd op een nanofotonisch ontwerp. De jury heeft hun kandidatuur voor de prijs beoordeeld als ‘outstanding and fully deserving the Prize’. De prijs, een geldbedrag van € 200.000 wordt op 15 juni a.s. in Rome uitgereikt, in aanwezigheid van de Italiaanse president.

Het onderzoek van Polman en Atwater richt zich op twee belangrijke problemen in de zonneceltechnologie:

1) conventionele zonnecellen zetten niet al het zonlicht om in elektriciteit, en

2) zonnecellen zijn relatief duur vanwege hoge materiaalkosten.

Deze problemen zijn deels op te lossen door het beter opvangen en absorberen van zonlicht in de zonnecel. Polman en Atwater noemen dit light management, een term die inmiddels wereldwijd in het zonnecelonderzoek wordt gebruikt. Polman en Atwater hebben aangetoond dat door toepassing van slimme nanostructuren in de zonnecel de verschillende kleuren van het licht beter opgenomen worden en het licht veel efficiënter in elektriciteit wordt omgezet. Daardoor kunnen zonnecellen ook veel dunner en goedkoper geproduceerd worden. Dit is van groot belang voor zonnecellen die worden gemaakt van schaars natuurlijk materiaal. De nanotechnieken zijn bovendien op grotere schaal toepasbaar.

De ENI Award

De ENI Awards worden sinds juli 2007 uitgereikt door het Italiaanse energiebedrijf ENI voor vernieuwende ideeën voor een beter gebruik van energiebronnen, ter promotie van milieu-onderzoek en als stimulans voor jonge onderzoekers. Jaarlijks kent ENI vier prijzen toe voor grensverleggend onderzoek aan koolwaterstoffen, duurzame en niet-conventionele energie, milieubescherming, en aan startende onderzoekers. De jury bestaat uit gerenommeerde onderzoekers op het gebied van energie en milieu, onder wie enkele Nobelprijswinnaars. Zij kennen de prijzen toe aan het beste onderzoek en de beste onderzoekers op het gebied van energie wereldwijd. Het is de ambitie van ENI dat de ENI Awards een soort Nobelprijs voor Energie worden.

Albert Polman

Albert Polman is een van de pioniers van het vakgebied nanofotonica, dat zich richt op het controleren, begrijpen en toepassen van licht op de nanoschaal. Hij werkt sinds 2006 aan het toepassen van nanofotonische concepten in zonnecellen. Polman is programmaleider van het FOM- programma Nanophotovoltaics en de FOM focusgroep Light management in new photovoltaic materials. Hij is tevens lid van de programmacommissie van het FOM Joint solar program en het FOM Young Energy Scientists programma. Polman is onderzoeksleider bij het FOM-instituut AMOLF in het Science Park Amsterdam; sinds 2006 is hij ook directeur van het instituut. Polman is ook aan de Universiteit van Amsterdam verbonden als hoogleraar Photonic materials for photovoltaics.

Harry A. Atwater

Ook Harry Atwater is pionier binnen de de nanofotonica. Atwater en zijn groep zijn al meer dan twintig jaar actief in het onderzoek naar zonnecellen. Atwater is professor aan het California Institute of Technology (Caltech, Pasadena, VS), en is directeur van het DOE Energy Frontier Research Center on Light-Matter Interactions in Solar Energy Conversion en directeur van het Resnick Institute for Science, Energy and Sustainability. Atwater is tevens oprichter van twee bedrijven op het gebied van zonneceltechnologie.
Polman en Atwater werken al jaren samen. Onderzoekers in hun groepen en zijzelf reizen regelmatig heen en weer tussen Amsterdam en Californië. Naast vele publicaties over nanogestructureerde zonnecellen schreven ze samen twee belangrijke overzichtsartikelen in Nature Materials (2010, 2012). Polman is als visiting scientist verbonden aan Caltech, Atwater aan AMOLF.

Referenties

Photonic design principles for ultrahigh-efficiency photovoltaics, A. Polman and H.A. Atwater, Nature Mater. 11, 174 (2012)
Plasmonics for improved photovoltaic devices, H.A. Atwater and A. Polman, Nature Mater. 9, 205 (2010) Top