Groen onderwijs belangrijk voor topsectorenbeleid

Het groene onderwijs staat vakinhoudelijk goed op de kaart, zegt OCW Minister Van Bijsterveldt in haar beleidsreactie op het Onderwijsverslag. Het belang van het groene onderwijs voor de internationalisering van onze economie en het benutten en verspreiden van kennis en innovatie krijgt zijn beslag in het topsectorenbeleid gericht op de sectoren Agro&Food en Tuinbouw& Uitgangsmaterialen.

Het Onderwijsverslag 2010-2011 is op 17 april gepubliceerd door de Onderwijsinspectie. Het beeld van de kwaliteit van het groene onderwijs is overwegend positief. Dit blijkt onder meer uit de 100% voldoende examenkwaliteit van het mbo, het hoge rendement van het mbo en de voldoende onderbouw- en bovenbouwresultaten van het vmbo.

Aandachtspunten zijn er ook: de examenscores in het groene vmbo binnen de gemengde en theoretische leerweg zijn (net als vorig jaar) lager dan in de rest van het vmbo. De AOC’s zijn zich hiervan bewust en werken sinds 2010 gezamenlijk aan de verbetering en consolidering van de kwaliteit het vmbo-groen. Opbrengstgericht werken is hierin een centraal speerpunt. Ook de versterking van de basis- en complexe vaardigheden in het lesgeven van de leraar krijgt hierin de aandacht.

Overige zaken die als positief beoordeeld worden door de Inspectie: – 99% van de basisberoepsgerichte leerweg heeft basistoezicht (vergelijk overig vmbo 94%)

En voor het mbo: – Er zijn geen zeer zwakke mbo-opleidingen. – Alle mbo-opleidingen zijn competentiegericht. – Materiële en informatievoorzieningen zijn goed. – Voorlichting, intake en plaatsing nieuwe studenten zijn positief. – Goede studieloopbaanbegeleiding. – Kwaliteitszorg.

Verbeterpunten

Beter moeten de administratieve vereisten rondom praktijk- en onderwijsovereenkomsten en de begeleiding in de instelling binnen het mbo. Op dit moment werkt de AOC Raad aan een ‘Kwaliteitsplan mbo’. Het is de bedoeling dat op de ervaringen vanuit het vmbo-project wordt voortgebouwd en dat eerder genoemde verbeterpunten specifiek onderdeel zijn van het plan. De versterking van kwaliteit van de leraar is ook hier een belangrijk aandachtspunt.

Kwaliteit van de leraar

De focus in het Onderwijsverslag 2010/2011 ligt op de kwaliteit van de leraar die essentieel is bij de verbetering van het onderwijs. Binnen de AOC Raad staat dit thema met het project ‘Trots op onze docenten’ al enige tijd hoog op de bestuurlijke agenda. De door CBE Consultants geïnitieerde professionaliteits-scan is hierbij een belangrijk middel dat door een groot deel van de AOC’s wordt gebruikt.