Bouw je eigen deeltjesversneller

Hoe zou het zijn als we onszelf zouden kunnen opzoeken in een parallel universum? Of als we onze toekomst konden voorspellen op basis van DNA? En als we thuis onze eigen deeltjesversneller konden bouwen? De Engelse ontwerper Patrick Stevenson-Keating bedenkt projecten die niet alleen problemen oplossen, maar die ook vragen stellen. Voor de Milan Design Week schiep hij de eerste handgemaakte glazen deeltjesversneller.

De installatie die in Milaan was te zien bestond uit een serie organisch vormgegeven, ‘handgeblazen’ glazen bollen. Via aangesloten buizen wordt een vacuüm gecreëerd, waardoor een stroom elektronen van de ene kant naar de andere kan zoemen. Daarbij wordt een fraaie paarse gloed geproduceerd. Als een soort  miniatuur-Cern huisvest elke verlichte bol een aantal deeltjesbotsingen.

Dit project bouwt voor op een aantal eerdere projecten van Stevenson-Keating. Hij vraagt zich af hoe ontwerp kan worden gebruikt om wetenschappelijke ideëen te illustreren en communiceren.

De handgebouwde deeltjesversneller is een bijdrage van de wetenschappelijk community  super/collider aan Hacked – een experimenteel programma tijdens de Milan Design Week. Beatrice Galilee stelde daarvoor een reeks van activiteiten, installaties, performances en workshops samen om bezoekers te verrassen met ‘interactieve, speels-futuristische, wetenschappelijke, choreografische en informatieve ontwerpbelevingen’.