Topstudenten geselecteerd voor zomer in China

Dertig topstudenten uit verschillende disciplines van alle Nederlandse universiteiten, zijn geselecteerd voor de Netherlands – Asia Honours Summer School 2012. Van de TU Delft gaan twee bachelor-studenten richting het Verre Oosten: Adriaan Bovendeert en Stephane Jager.

Deze eerste groep studenten zal komende zomer gedurende vier weken twee summer school cursussen volgen aan de Chinese University of Hong Kong. Deze summer school wordt mogelijk door een samenwerking tussen Nederlandse universiteiten, bedrijven en ministeries.

  

Alle universiteiten

De Delftse inbreng in de groep van dertig bestaat uit Adriaan Bovendeert en Stephane Jager. Adriaan is een Bachelor-student Industrieel Ontwerpen en Stephane is Bachelor-student Mechanical Engineering. Per Nederlandse universiteit zijn er steeds twee tot drie studenten geselecteerd. Daarvan doet 20% een alfa-, 40% een beta- en 40% een gamma-studie; de man-vrouwverdeling is 50-50. De selectiecommissie bestond uit Yvonne van Rooy (Universiteit Utrecht), Dirk Jan van den Berg (TU Delft), Alexander Rinnooy Kan (SER), Marjan Oudeman (AkzoNobel) en Wiebe Draijer (McKinsey).

Contact met bedrijven en ondernemers

Deze eerste groep studenten volgt gedurende vier weken twee summer school cursussen aan de Chinese University of Hong Kong. De cursussen variëren van een introductiecursus International Business tot Chinese Cultuur en Maatschappij. Aansluitend brengen de studenten een bezoek aan Sjanghai, waar zij onder andere in contact komen met in China gevestigde Nederlandse bedrijven en ondernemers. In Sjanghai verblijven ze op de campus van Tongji University. Voorafgaand aan het programma krijgen de studenten twee masterclasses. "Het doel van de summer school is om bij Nederlands toptalent interesse te wekken en kennis te bouwen over Azië", aldus Wiebe Draijer van McKinsey.

De Netherlands – Asia Honours Summer School is bepaald geen snoepreisje voor de studenten: naast het volgen van de summer school krijgen zij een opdracht mee om met concrete aanbevelingen te komen hoe de partners de exposure van Nederlandse studenten aan China kunnen vergroten, én op welke manier de Netherlands – Asia Honours Summer School hier optimaal aan kan bijdragen.

Dynamiek van Azië

Azië en vooral China is op vele manieren van toenemend belang voor Nederland. Dat blijkt onder andere uit het recent uitgebrachte advies van de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid over China. De Nederlandse universiteiten en het bedrijfsleven hebben nu dus met de overheid de handen ineen geslagen om de jonge generatie in aanraking te brengen met de dynamiek van Azië en de kansen die dit werelddeel Nederland biedt. Yvonne van Rooy, bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht: "In een tijd dat veel draait om bezuinigingen, is het geweldig om te zien dat alle Nederlandse universiteiten, zestien grote bedrijven en vier ministeries zo goed samenwerken om dit initiatief te ondersteunen."

Honderden studenten

De Netherlands – Asia Honours Summer School heeft als ambitie om op termijn jaarlijks honderden studenten te laten kennismaken met Azië. Deze concrete vorm van publiek-private samenwerking waarbij gezamenlijk wordt geïnvesteerd door de deelnemende bedrijven, universiteiten en ministeries, is uniek in Nederland. Het initiatief is een coproductie van de Universiteit Utrecht, de TU Delft en McKinsey&Company, in samenwerking met partners in het programma zoals het ministerie van EL&I, KLM, DSM, ING en Unilever. 

 http://www.summerinasia.nl/.