Flir wint ‘Elektro-Data Product of the Year 2011′ award

Winnaar van de ‘Elektro-Data Product of the Year 2011′ award is Flir Systems met de T640 infraroodcamera. Thermografie blijkt voor verrassend veel toepassingen inzetbaar, in de meest uiteenlopende markten. En dat worden er steeds meer verklaren Marieke Kers (PR & advertising nanager EMEA) en Paul van Loon (distribution manager Netherlands).

Als je met je IPad een foto neemt met Photo Booth kan je kiezen voor de optie ‘thermische camera’.  Grote flauwekul natuurlijk, want je ziet gewoon een visueel beeld met leuke kleurtjes die lijken op de kleurpatronen die je met een echte thermografiecamera schiet. Toch hoeft het helemaal niet zo lang te duren voordat er wel echte thermografieplaatjes kunnen worden geschoten met consumentenapparatuur. De ontwikkelingen in de thermografie gaan namelijk razendsnel, niet alleen in de techniek, maar ook in het ‘zieltjes winnen’, het vinden van nieuwe toepassingen en het overtuigen van de mogelijke gebruikers.

Bij dat overtuigen is het laten zien van de mogelijkheden vaak al genoeg, zo ervoer Paul van Loon op de afgelopen VSK-beurs. "We kregen veel installateurs op de stand met vragen over vloerverwarming en het vinden van lekkages. Nu moet er bijna altijd worden gebroken voordat het lek boven is; met een infraroodcamera kan je heel precies de plek van de lekkage bepalen. Dat scheelt hen veel sloopwerk en levert hen meer tevreden klanten op (want die zitten ook niet op het sloopwerk te wachten). Met een goedkope camera en een halve dag instructie kan iedere installateur er zo mee aan de gang!"

Arts & camera

Ook in de medische wereld slaat de techniek aan. Zo participeert Flir in een onderzoek naar de toepassing van infraroodtechnologie bij brandwonden. Normaal worden dode cellen weggeschraapt tot aan de pijngrens, waar levende cellen zijn. Met de camera kan je aan de temperatuur zien wanneer die grens wordt genaderd en kan je op tijd stoppen.

Een andere toepassing is het testen op de effectiviteit van een plaatselijke verdoving. Normaal gebeurt dat met kleine prikjes in het verdoofde gedeelte en de hamvraag: ‘voelt u nog iets?’. Dat is echter een niet al te betrouwbare methode. Omdat bij een verdoving de zenuw geen warmte meer voelt, gaat het lichaam reageren door op de verdoofde plek juist meer warmte te genereren. Hierdoor stijgt de huidtemperatuur van 30-32 °C naar 37 °C, wat uitstekend met een thermografiecamera te meten is.

High tech onderhoud

Ook de vliegtuigindustrie maakt voor onderhoud gebruik van thermografie, met name bij het detecteren van delaminatie, het loslaten van kleine stukjes oppervlaktemateriaal. Aanvankelijk was dat nog een visuele/tactiele inspectie waarbij de onderhoudstechnicus het hele vliegtuig minutieus nagaat op oneffenheden. Bij het thermografisch onderhoud wordt het hele vliegtuig aangestraald met warmetelampen. Als alles goed is wordt de temperatuur geleidelijk verdeeld over het oppervlak; bij een ‘crack’ gaat dat niet goed en zie je met de camera een ‘hot spot’.

Combineren

De infrarood detectie wordt ook steeds vaker gecombineerd met andere meettechnieken, zodat je in je display direct een compleet beeld hebt. Bijvoorbeeld bij een 3-fasen aansluiting in een schakelkast kan je met de camera zien welke groep warmer is. Door er vervolgens een stroomtang omheen aan te brengen kan je de stroomwaarde kwantificeren en via Bluetooth in het camerasysteem brengen. Soortgelijke combinaties zijn mogelijk voor bijvoorbeeld vochtmetingen, luchtverbruik en temperatuurmetingen.