‘Vedergewicht encryptiemethode’ KU Leuven beveiligt allerkleinste toestellen

Autosleutels, telefoons en zelfs medische implantaten zijn maar enkele van de vele toestellen die elektronisch moeten worden beveilid. Maar omdat het kleine voorwerpen zijn, ligt dat niet voor de hand. Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met buitenlandse collega’s een nieuw encryptie-algoritme ontworpen dat kleine apparaten makkelijker beveiligt.

De elektronische beveiliging van apparaten gebeurt met een zogeheten encryptiemethode, die de gegevens op de toestellen omzet in een code, die alleen maar ontcijferd kan worden als je het juiste wachtwoord kent. Het probleem met de bestaande encryptiemethoden is dat ze moeilijk te gebruiken zijn op kleine toestelletjes omdat ze weinig mogen kosten en omdat de batterijruimte beperkt is.

Dr. Andrey Bogdanov van de KU Leuven heeft samen met collega’s van Orange Labs (Frankrijk), de Ruhr Universiteit Bochum (Duitsland) en de Technische Universiteit van Denemarken een oplossing bedacht voor deze uitdaging.  De onderzoekers hebben een nieuw efficiënt encryptie-algoritme ontworpen.

De methode, bekend onder de naam Present, is op dit moment een van de kleinste encryptie-methoden en is uitgebreid bestudeerd door de internationale wetenschappelijke gemeenschap. Pre sentgebruikt slechts een fractie van de schakelingen die nodig zijn voor de AES, de meest gebruikte encryptiemethode op het Internet. Hierdoor blijven er op de chips meer schakelingen en energie over voor de nuttige toepassingen.

De Internationale Organisatie voor Standaardisatie en de Internationale Elektrotechnische Commissie (ISO/IEC) zullen Present opnemen in een nieuwe wereldwijde standaard die toegewijd is aan cryptografische methoden die weinig schakelingen en energie gebruiken. Deze standaard zal het werk vereenvoudigen van ontwikkelaars die de methode zouden willen gebruiken in nieuwe producten.