EO

Verhagen: 'Slimme energiemeter helpt energierekening omlaag'

17 februari 2012 om 16:28 uur - Den Haag

Huishoudens en kleine bedrijven in Nederland krijgen een slimme energiemeter aangeboden. Met de slimme meter kan de energierekening omlaag en is administratieve rompslomp bij verhuizing of verandering van energieleverancier verleden tijd.


Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaf donderdag 16 februari 2012 in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer het startsein voor de introductie van de slimme meter. Hij sprak met mensen die een slimme meter krijgen en mensen die bij wijze van proef al een tijd van de meter gebruik hebben gemaakt. "Huishoudens en kleine bedrijven krijgen een slimme meter aangeboden. Met de slimme meter kan de energierekening omlaag, en dat is mooi meegenomen in deze tijd," aldus Verhagen. "Met een slimme meter kun je beter zien hoeveel energie je verbruikt. Dat kan via je energieleverancier, maar ook op je computer of je mobiele telefoon. En hoe meer je weet over je verbruik, hoe meer je kunt besparen."

 

Apps die helpen

De slimme meter geeft ook allerlei mogelijkheden voor nieuwe diensten. Bedrijven bieden nu al handige displays, apps en thermostaten aan die mensen kunnen helpen hun energieverbruik te verminderen. Op die manier wordt de komende twee jaar ervaring opgedaan.

 

Slimme meter voor 450 000 huishoudens

De komende twee jaar krijgen 450 000 huishoudens en kleine bedrijven de slimme meter. Dat komt neer op ongeveer 5000 adressen per week. Meer dan 200 monteurs zijn hiermee vol aan de slag, het hele jaar door. Tot 2014 investeren de bedrijven die de energienetwerken beheren 130 miljoen euro in de slimme meter. De totale investering in de vervanging en verbetering van het energienet bedraagt 800 miljoen euro per jaar.

 

Reacties (4)

de amerikanen noemen dit een GREEDY meter! een normale meter telt terug als je stroom toevoegt, maar deze niet !
frans, 27 maart 2012 23:12
een zinloze mega geldverspilling is het !!!
totaal belachelijk !!
ik wil absoluut niet zon meter!!
en ik werk in de elektrotechniek ..
ppn , 7 maart 2012 09:25
Slimme meter of slimme overheid?

Je kunt je het nut van een slimme energiemeter best wel afvragen. Persoonlijk zie ik niet dat iemand die nooit naar z'n energiemeter kijkt het dan opeens wel gaat doen. En dan, waar kijk je naar?
Het totale gasverbruik is simpel, koken en douchen kost een beetje en de verwarming van het hele huis kost een boel. Daar heb je echt geen slimme meter voor nodig, 't-is wel leuk, maar niet nodig.

Bij elektriciteit is het anders, maar van kijken naar je totaalverbruik wordt je echt niet veel wijzer. Ik weet namelijk dat wanneer ik naar de meter kijk als de wasdroger aan staat dat er een hoog verbruik is. Voor de rest zijn de gebruikers relatief klein en is het moeilijk te bepalen welk apparaat nu voor het hoge verbruik zorgt.

Nee, het slimme van de slimme meter komt pas veel later. Met een slimme meter kun je, als verbruikers daarop zijn aangepast, zien of b.v. de wasmachine aan staat. Maar je kunt ook, als 'men' je bijvoorbeeld wil dwingen om te bezuinigen, het tarief voor bepaalde machines of bepaalde tijden aanpassen. Bijvoorbeeld een hoger tarief wanneer je buiten was-advies tijden wast of iets dergelijks.

Laat dit nu voor juist voor een overheid lekker slim zijn. Wacht dacht je van al die elektrische auto's die we over pakweg 15 jaar hebben? Hoe dacht zou de overheid het gemis aan accijns willen compenseren....?

Precies! Door de auto herkenbaar te maken als elektriciteitsverbruiker is het ook in de toekomst mogelijk om de staatkas te vullen door middel van een vorm van accijns op de elektriciteit die wordt gebruikt om auto's op te laden .

Natuurlijk gaat dat niet allemaal van de ene op de andere dag en er zijn mooie regels vastgelegd in enkele wetten die bepalen wanneer en hoevaak gegevens mogen worden uitgelezen. Uiteindelijk zullen die wetten in kleine stapjes zodanig worden aangepast, dat een variabele boete op 'verkeerde' energieverbruikers zal worden gerealiseerd.
BJ, 29 februari 2012 00:24
De vraag is, waarom pushen de netbeheerders dit nou zoveel? Op straat- en wijkniveau. Ze kunnen de pieken na 'boer zoekt vrouw' al zelfs van te voren voorspellen ;-)
Jake, 22 februari 2012 09:14
 

Gerelateerd nieuws

ict

Nederland weer in Top 5 WEF Global Information Technology Report 2014

Het World Economic Forum (WEF) publiceert de 13e editie van het Global Information Technology Report. Het rapport toont jaarlijks de zogeheten 'Networked Readiness Index'. Deze index vergelijkt 148 economieën…

Nathan Sawaya

Kunstwerken van Lego in Amsterdam

Amsterdam Expo haalt de tentoonstelling The Art of the Brick tijdelijk naar Nederland. Meer dan zeventig kunstwerken, gemaakt van ruim één miljoen Lego-stenen, zijn vanaf woensdag 28 mei 2014 te zien in Amsterdam. De…

steegje

Breng eens een zonnetje...: licht in donkere straatjes

In dichtbebouwde stadscentra over de hele wereld, wonen en werken veel mensen in schemerige en smalle straatjes. De omringende hoge gebouwen houden het meeste zonlicht tegen. En terwijl de wereldbevolking blijft groeien…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

DARE!!
DARE!!

Voor CE-markering, EMC en productveiligheid

Delmation Products BV
Delmation Products BV

Datacommunicatie-/ besturingstechniek

Indi.nl
Indi.nl

Totaalleverancier industriële onderdelen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

RS Components BV
RS Components BV

Dé totaalleverancier in de industrie

Teleson BV
Teleson BV

“Specialist in schakelaars, sensoren en safety”

Testo Nederland BV
Testo Nederland BV

Meetoplossingen voor Professionals

TSB-Bescom BV
TSB-Bescom BV

Positie meten & motion control

Product van de maand

RSS
Codelezer met polarisatiefilter

Uitstekende leesprestaties en indrukwekkende functies maken de OPC120P geschikt voor vele toepassingen

meanwell-web.com

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

24 april 2014, Enschede

Smart and Green Transitions in Cities and Regions

Grootschalige conferentie over duurzame energietransitie

7 mei 2014, Barcelona

Smart Lighting 2014

Conference & expo for intelligent lighting business, technology & application development

7 mei 2014, 's-Hertogenbosch, Brabanthallen

High-Tech Systems 2014

High-tech systems en key enabling technologies

Meer agendapunten »