Verantwoord zitten op de elektronische stoel

Een Nederlandse ontwikkeling maakt het mogelijk om op een bureaustoel een ergonomisch verantwoorde zithouding te vinden. Met behulp van elektronica wordt in real-time het zitgedrag gemeten en terugkoppeling gegeven aan de gebruiker.

Kantoorstoelenfabrikant BMA ergonomics en elektronica-ontwikkelbedrijf Salland Electronics, beide uit Zwolle, ontwikkelden een zit-adviesinstrument dat is ingebouwd in een bureaustoel. Een labeltje aan de zijkant van de stoel geeft via led’s een indicatie van de verdeling van het lichaamgewicht over de zitting en de rugleuning en met behulp hiervan kan de gebruiker zijn stoel op de juiste manier instellen en een optimale zithouding aannemen.

Feedback

Goed zitten op een goede kantoorstoel gaat niet altijd vanzelf. Om goed te kunnen zitten, zijn een goede zitinstructie en kennis van de bureaustoel onontbeerlijk. Bovendien is bewust zitten van groot belang.

De Axia Smart Chair monitort het zitgedrag van de gebruiker en geeft daar feedback op. Wetenschappelijk onderzoek door de TU Delft heeft aangetoond dat feedback op zitgedrag leidt tot beter zitten. Sensoren in de zitkussens registreren het zitgedrag. Zit een gebruiker verkeerd, dan maakt de stoel hem daarvan bewust. Een trilsignaal geeft aan wanneer hij te lang een belastende houding aanneemt. Deze feedback draagt bij aan de bewustwording van de gebruiker over zijn zitgedrag. 

Van het label aan de zitting kan de gebruiker aflezen hoe zijn zitgedrag het afgelopen uur was. Via een draadloze verbinding met een computer en de Smart Insight software kunnen de gegevens over langere periode per stoel worden uitgelezen. Met de verzamelde informatie kunnen praktische adviezen aan de gebruiker worden gegeven.

Elektronica en software

Salland Electronics ontwikkelde de elektronica voor de stoel, met sensoren in rug en zitting, een hoeksensor, de trilmotor, de draadloze verbinding met de computer en het bedieningslabel. De ingebouwde batterijen hebben een levensduur van maximaal 7 jaar. De analyse van het zitgedrag wordt gedaan met algoritmes die met hulp van de TU Delft,  afdeling Applied Ergonomics and Design zijn ontwikkeld