OrcaM 3D scanner kopieert alles (video

Digitale fotografie kan een object in twee dimensies in enorm detail vastleggen. Het digitaal vastleggen van een heel object in drie dimensies is echter veel lastiger. Een proces wat nu dankzij de OrcaM ‘reconstructiebol’ snel, simpel en feilloos kan worden uitgevoerd.

De bolvormige 3D-scanner is in Duitsland ontwikkeld door NEK GmbH. Het ‘OrcaM Orbital Camera System’ kan van ieder object wat er in past een 3D-model maken met een precisie tot op minder dan een millimeter. Het 3D-model wat wordt gemaakt door de bolvormige scanner bevat informatie over kleur, textuur en zelfs weerspiegelingen.

  

Volautomatische 3D-scanner

Zeven onafhankelijke camera’s draaien rond aan de binnenkant van de bol om het te scannen object heen. De bol neemt hoge resolutie foto’s bij verschillende lichtomstandigheden om de geometrie van het object zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. Het hele traject is volledig automatisch en nadat het scannen gereed is kan het origineel onbeschadigd verwijderd worden uit de scanner en staat er een perfecte digitale kopie in de computer.

3D-kopieën maken

In de nabije toekomst is het waarschijnlijk mogelijk om een scanner zoals de OrcaM te gebruiken in combinatie met high-end 3D-printers. In theorie is op deze manier ieder object te vereeuwigen als digitaal 3D model. Nooit meer zorgen dus over objecten die stukgaan, of wekenlang zoeken naar dure vervangende onderdelen.

De huidige OrcaM-scanner heeft wel wat beperkingen. Objecten met een grotere diameter dan 80 centimeter, of zwaarder dan 100 kilo, kunnen nog niet worden gescand.