Holst Centre en Imec onderzoeken oled-displays

Holst Centre en Imec beginnen een onderzoeksprogramma voor volgende generatie flexibele oled displays. Oled (organic light emitting diode) wordt gezien als dé opvolger voor de huidige led- en plasmabeeldschermtechniek. Vooral het uitzonderlijke contrast en zwartniveau van oled-schermen wordt als een grote voordeel gezien ten opzichte van andere technologieën.

Het onderzoeksprogramma bouwt voort op al bewezen technologie van Holst Centre en Imec op het gebied van flexibele transistoren en flexibele oled-verlichting. Het hoofddoel van het nieuwe programma is om een economisch schaalbare weg te vinden naar flexibele active-matrix oled-schermen die in massa te produceren zijn. Aandachtspunten zijn: hoge resolutie, laag stroomverbruik, grote oppervlakten, leesbaarheid in zonlicht, flexibiliteit en laag gewicht.

Voordelen oled-schermen

Vandaag de dag worden oled-schermen vooral gebruikt in toepassingen zoals smartphones en tablet pc’s. Het hoge contrast en goede zwartniveau van het  oled-scherm is te danken aan het feit dat oled pixels enkel licht geven wanneer ze geactiveerd zijn, waardoor een intenser zwart wordt verkregen.

Ook kennen oled’s een snellere responstijd, waardoor problemen met lag tot het verleden behoren en ze nog beter geschikt zijn voor 3D-toepassingen, zonder hinderlijke crosstalk tussen het beeld voor het linker en het rechter oog. Ook zijn oled’s zuinig, hebben een grote kijkhoek, zijn simpeler in ontwerp en bevatten minder componenten dan LCD’s, wat een reductie kan opleveren van proceskosten.

Ambities voor de toekomst

De ambitie van het programma van Holst Centre en Imec is het ontwikkelen van flexibele oled-schermen met een hoge resolutie. Hiervoor zullen hindernissen overwonnen moeten worden. Gebruikte materialen moeten buigzaam zijn en er moet een manier gevonden worden om oled’s te printen met een hoog rendement. Dit zal leiden tot ontwikkeling van betere materialen en processen, die zorgen voor goedkopere productie, betere kwaliteit, lager stroomverbruik, hogere duurzaamheid en meer flexibiliteit.

Ook het ontwerp van de drivers, pixelcircuits en TFT backplane matrixen moet opnieuw overwogen worden wanneer een steeds groter wordend schermoppervlak invloed gaat hebben op het aantal pixels per inch of de verversingsfrequentie. Ook zal er een slag geslagen moeten worden om nieuwe productie-apparatuur te ontwikkelen.

Gerwin Gelinch, de manager van het oled display programma voor Holst Centre: "Holst Centre en haar partners kijken steeds naar nieuwe toepassingsgebieden voor de algemene flexibele elektronica technologie die we hebben ontwikkeld. Zo blijft onze research tastbaar, toepassingsgericht en relevant voor de industrie en voor de maatschappij."

Paul Heremans, de manager van het oled display programma voor Imec: "Met dit programma in het achterhoofd hebben we al stappen gezet richting het meer en meer integreren van afzonderlijke bouwstenen en hebben we oled-schermen gerealiseerd met TFT backplanes op basis van zowel organisch materiaal, als metaaloxides."

De eerste prototypen op basis van de nieuwe technologie worden volgens Heremans nog dit jaar gedemonstreerd.