Smart Grid verdeelt elektriciteit efficiënter

De vraag naar elektriciteit wordt steeds wisselender en energiecentrales kunnen daar niet altijd efficiënt op reageren. Slimme thuisapparaten met flexibel energiegebruik kunnen dat wel, maar moeten in een netwerk (Smart Grid) worden aangestuurd. STW-promovendus Vincent Bakker ontwierp een besturingssysteem voor zo’n netwerk dat een grote groep apparaten adequaat aanstuurt zonder comfortverlies voor de gebruikers. Het bedrijf Homa Software, dat bij het onderzoek betrokken was, bekijkt nu de commercialisering van het systeem. Bakker promoveerde op 13 januari bij de Universiteit Twente op zijn onderzoek.

In Europa is steeds meer flexibiliteit in de elektriciteitsvraag nodig. Omdat niet alle energiecentrales flexibel zijn in hun stroomlevering, zal flexibiliteit deels moeten komen van de consumptiekant. Dat kan met slimme apparaten. Diepvrieskisten en koelkasten kunnen bijvoorbeeld hun koelcycli naar verschillende tijden schuiven; wasmachines en vaatwassers kunnen sneller of langzamer het water verwarmen. Het netwerk zelf moet daarvoor ook intelligenter worden, een zogeheten Smart Grid. Hierin worden productie, transport en consumptie van elektriciteit continu gemonitord, geregeld en gecoördineerd. Bakker ontwikkelde in zijn door Technologiestichting STW gefinancierde project Triana, een besturingsmethode voor een Smart Grid. Triana werkt in drie stappen. De eerste bepaalt de flexibiliteit in de aansturing van een apparaat. In de tweede stap gebruikt een planner de besturingsvrijheden van apparaten voor een doel. Dat kan zijn het verschuiven van de energievraag naar andere uren. In de derde stap worden alle apparaten bestuurd door de lokale controller. Die regelt de gewenste planning zo goed mogelijk, waarbij te allen tijde het comfort van de bewoners behouden blijft.

Triana blijkt in het project goed te werken; een aantal bedrijven zullen binnen Smart Energy Technologies and Systems (SETS) bekijken hoe het systeem in de praktijk kan worden gebruikt. SETS is bij Universiteit Twente een expertisecentrum in oprichting dat een geïntegreerde lokale duurzame energiehuishouding moet gaan ontwikkelen.

Lees meer over Vincent  Bakker en Triana