Waterstofcel in je binnenzak (video)

Voor iedereen die draagbare stroom kan gebruiken heeft Signa Chemistry nu een paar slimme oplossingen. Signa Chemistry liet op de Consumer Eelectronics Show in Las Vegas de mogelijkheden zien van een draagbare brandstofcel-technologie voor zowel kleine als grote toepassingen.

Het meest tot de verbeelding spreekt de zogenoemde ‘Powertrekk’, gemaakt door het Zweedse bedrijf MyFC, dat de brandstofcellen van Signa Chemistry heeft verwerkt in hun Powertrekk-oplader. Het apparaatje is te zien als een soort mini waterstofgenerator die makkelijk in een binnenzak, tas of koffer past. De Powertrekk levert 5 W aan vermogen en kan apparaten rechtstreeks van stroom voorzien, maar ook de accu opladen van een aangesloten smartphone of ander elektronisch apparaat.

  

Waterstofcel voor onderweg

De werking van de Powertrekk is simpel. Je klapt de bovenkant van het omhulsel open, vult een watertankje met water en plaatst daar tegenover een rond brandstofcelletje dat wel iets weg heeft van een kleine hockeypuck. Deze vervangbare krachtbronnen worden dan ook liefkozend ‘Pukks’ genoemd. Zodra er water in het tankje zit, de Pukk is geplaatst en de gebruiker het apparaatje weer dichtklikt is de mini-generator klaar voor gebruik.

Alle apparaten die hun stroom via USB trekken zijn te laden of van stroom te voorzien met de Powertrekk. Signa levert zelfs de benodigde verloopstukken erbij, mocht een gadget voorzien zijn van een afwijkend type USB-aansluiting of een Apple dock connector. Ideaal dus voor mensen die lange reizen maken met GPS-apparatuur, smartphones en meer. De adviesprijs voor de Powertrekk is 199 euro. Pukks leveren 10 Wh aan energie en kosten ongeveer 2 euro per stuk, maar zijn ook per 5, 10 of 24 stuks verkrijgbaar.

Schaalbare waterstofkracht

Maar het blijft niet bij de 5 W Powertrekk. Voor de meer eisende gebruiker is de technologie opgeschaald naar varianten met meer vermogen.

Zo biedt Signa ook een complete generator-vervanger van 300 W. Toepassingen hiervan zijn bijvoorbeeld reddingswerkzaamheden en andere situaties waarbij er draagbare stroom op een locatie nodig is waar het lastig is om op een andere manier aan stroom te komen. De generator-vervanger loopt op cilindervormige brandstofcellen die qua vorm wel wat weghebben van een Pringles-koker. Elk van deze kokers levert 800 Wh aan energie.

Klik hier voor meer informatie over de Powertrekk.
Klik hier voor meer informatie over Signa, en hun waterstofenergie-oplossingen.