Robots zingen kerstliedjes op TU Eindhoven

In de hal van TU/e-gebouw Gemini-zuid, waar Werktuigbouwkunde zetelt, staan wel heel vreemde Kerstmannen. Studenten hebben robots van Tech United (het TU/e RoboCup-team) opgedost met kerstmutsen en slingers. Ook klinkt er een metalig Ho-ho-ho, merry Christmas everybody!.

De robots staan voor een kerstboom met cadeautjes eromheen. "We hebben voor deze plek gekozen omdat er al een kerstboom stond", vertelt dr.ir. Heico Sandee. "Het heeft leuk uitgepakt; er komen nu veel mensen langs die even komen kijken."

Normaal gesproken worden de robots door TechUnited gebruikt in de RoboCup, een internationale organisatie die probeert om onderzoek naar kunstmatige intelligentie en robots te promoten. Met sommige robots die hier staan wordt meegedaan aan de voetbalcompetitie van RoboCup, vertelt Sandee. Met de kleine Turtles hebben we al vaker meegedaan. Dit jaar doet de Humanoid robot voor het eerst mee. Die kan echte menselijke bewegingen maken.Amigo, de witte robot, doet mee aan de competitie voor servicerobots. Hij kan bijvoorbeeld taken in het huishouden overnemen zodat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.