Augmented reality oplossing voor dreigend tekort aan (service)technici?

Een van de spectaculairste onderwerpen tijdens het SolidWorks-evenement van Cadmes was de presentatie over ‘augmented reality’, vrij vertaald: ‘toegevoegde realiteit’. Daarvoor was het Belgische CQS Group T Racing Team van de Internationale Hogeschool Groep T, te Leuven , compleet met ‘race-eend’, naar Utrecht gekomen. Samen met Tedopres, die de augmented reality applicatie heeft ontwikkeld, werd op basis van de in de ‘race-eend’ aanwezige aandrijflijn getoond hoe augmented reality wordt gebruikt bij het assembleren en onderhouden van de technische systemen in de racewagen.

Augmented reality is het vakgebied dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan rechtstreekse, reële beelden. In plaats van informatie af te beelden op klassieke en geïsoleerde beeldschermen, wordt de informatie bij augmented reality geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker. Dit bijvoorbeeld door middel van een head-mounted display of head-up display. Maar ook kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een smartphone of tablet-PC met ingebouwde camera. Augmented reality maakt het verschil tussen de reële wereld en de virtuele wereld steeds kleiner en zorgt tevens voor eenvoudigere en gebruikersvriendelijkere interfaces, ook voor complexe toepassingen.

CAD als basis

 De samenwerking tussen Tedopres International en het CQS Group T Racing Team is geen toeval. Het was Cadmes die beide partijen bij elkaar bracht. De raceauto is namelijk volledig in SolidWorks ontworpen, waarbij onder meer gebruik is gemaakt van intelligente simulatiefuncties. Eén van de leden van het racing team zei in Utrecht: "De hier gepresenteerde augmented reality is van Tedopres International uit Best, een onderneming die gespecialiseerd is in het ontwikkelen en produceren van technische documentatie. Aan de hand van de CAD-bestanden van technische componenten uit onze ‘race-eend’ heeft Tedopres een augmented reality applicatie ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van een head-mounted display en een iPAD."

De demonstratie oogstte enthousiaste, maar ook verbaasde reacties. Augmented reality zou in deze vorm namelijk wel eens de oplossing kunnen zijn voor het dreigende tekort aan ervaren service-, onderhoud- en assemblagetechnici!

"De bezoekers inspireren is onze hoofddoelstelling bij het samenstellen van het programma van onze evenementen", aldus Anoek Schellings, marketing manager bij Cadmes. "Daarom hebben we ook dit jaar presentaties toegevoegd die illustreren waar de ontwikkelingen in de industrie toe kunnen leiden."

Grensverleggend

 Augmented reality is een veelzijdige, innovatieve en breed inzetbare applicatie als ultieme toevoeging van de bij een machine/systeem behorende technische documentatie. Een applicatie bovendien, waarmee veel geld bespaard en verdiend kan worden en fouten kunnen worden voorkomen. Een bekend fenomeen is bijvoorbeeld dat leveranciers van complexe machines een specialist naar de andere kant van de wereld moeten sturen op het moment dat er sprake is van een storing.

 "Niet alleen staat die machine dan minstens een paar dagen extra stil omdat gewacht moet worden op de expert, ook is het daar naartoe sturen van die man duur. Rust je nu een intelligente technicus ter plaatse uit met een augmented reality systeem, dan kan deze direct met de storinganalyse beginnen, zo nodig het benodigde reservedeel bestellen en dit er vervolgens inzetten, waardoor de machine veel sneller weer operationeel is tegen bovendien lagere kosten. Ook vanuit het defensieapparaat en de burgerluchtvaart is grote belangstelling voor dit systeem. Materieel raakt immers vaak in het veld defect en dan is het de vraag hoe lang het duurt voordat technici ter plaatse kunnen zijn," zegt Berry Braster, directeur sales & marketing van Tedopress. Met augmented reality kunnen problemen ook in dit soort situaties veel sneller te lijf worden gegaan. Daarnaast is dit ter ondersteuning van opleiding en training eveneens goed inzetbaar. Er wordt dan ook een sterke opmars verwacht van deze technologie. Dit mede omdat er de komende jaren heel veel technici (babyboomers) met pensioen zullen gaan en er mede daardoor een ernstig tekort aan ervaren servicetechnici dreigt te ontstaan. Augmented reality systemen zullen dit gevaar wellicht kunnen afwenden. De specifieke kennis zit immers in het systeem, waardoor ook minder ervaren en deskundige technici hiermee sneller en breder inzetbaar zijn.