Maak alles aanraakgevoelig

De aanraakgevoelige toekomst ligt binnen handbereik: een wereld waarin alles, van het kopje in je hand tot de kleren aan je lijf en de grond onder je voeten, een aanraakgevoelig instrument wordt. Onderzoekers van de universiteit van München laten zien hoe dat kan worden gerealiseerd.

Dr. Raphael Wimmer van de Universiteit van München en prof. Patrick Baudisch van het Hasso Plattner Institute maken gebruik van tijddomeinreflectrometrie (TDR) om alledaagse producten aanraakgevoelig te maken. Daarvoor laten ze elektrische impulsen door een draad lopen en meten ze de tijdsduur tussen vertrek en aankomst van die impulsen. Als een vinger vlakbij die draad wordt gehouden reflecteren  sommige van die pulsen en met behulp van een oscilloscoop en een computer wordt de gereflecteerde golfvorm bekeken en geanalyseerd. Op die manier kan precies worden gelocaliseerd waar de vinger bij de draad kwam.  De aanraakgevoelig drdaad kan flexibel zijn; het is zelfs mohelijk om met geleidende inkt je eigen aanraakgevoelige systeem te tekenen.

 De techniek is niet nieuw: TDR wordt al lang gebruikt om met behulp van refelectiekarakteristieken en looptijdverschillen defecten in kabels op te sporen. Maar door recente ontwikkelingen is het nu ook mogelijk om TDR toe te passen op de korte afstanden die gelden bij consumentenproducten. De apparatuur die de onderzoekers daarvoor gebruiken is nog niet geschikt voor algemeen gebruik, maar het zal waarschijnlijk

niet lang duren voor een en ander kan worden geminiaturiseerd.

Wimmer, R., and Baudisch, P. Modular and Deformable Touch-Sensitive Surfaces Based on Time Domain Reflectometry. In Proceedings of UIST 2011, pp. 517-526.   

 2011-WimmerBaudisch-UIST11-TimeDomainReflectometry.

Onderstaande video geeft een beeld van de mogelijke toepasingen.