Speldenknop-camera voor een paar cent

Minder geschikt voor de vakantiekiekjes is de camera die is ontwikkeld op de Cornell University. Niet alleen omdat de resolutie slechts 20 x 20 pixels bedraagt, maar ook omdat je hem nogal makkelijk kwijtraakt: hij meet slechts 0,5 mm x 0,5mm en is 0,01 mm dik.

De microscopische camera heeft geen lenzen of bewegende delen en de productiekosten bedragen maar een paar cent. Toepassingen liggen vooral op het gebied van robotica en chirurgie.

De camera is uitgevonden in het laboratorium van Alyosha Molnar, assistent professor elektro- en computertechniekm en werd ontwikkeld door een groep onder leiding van Patrick Gill, Het werkende prototype is gedetailleerd beschreven in de juli-editie van het tijdschrift Optics Letters.

ne

Hersenonderzoek

"Het wordt geen camera voor de familieportretten", zegt Gill, "maar er zijn heel veel toepassingen waarvoor een vaag beeld ald voldoende is".  Normaliter houdt Gill zich bezig met hersenonderzoekonderzoek en met name naar de reactie van neurofn op bepaalde stimuli. De camera was aanvankelijk een bijproduct bij dat onderzoek: hij wilde beschikken over een lensloos implanteerbaar systeem om hersenactiviteit te bestuderen.

De camera is niet meer dan een plat stukje gedoteerd silicium; er is geen volumineuze focusseeroptica nodig. De onderzoekers noemen hun camera Planar Fourier Capture Array (PFCA) omdat hij werkt op basis van fouriertransformatie. Elke pixel van de PFCA levert een component van de fouriertransformatie van het gedetecteerde beeld en is daarbij gevoelig voor de invalshoek van het licht.  Hoewel de fouriercomponenten op zich soms al bruikbaar zijn, kan door een beetje rekenen met de componenteneen beeld worden gevormd.

De onderzoekers willen verder werken aan het verbeteren van de resolutie, maar zij denken dat hun concept nu al kan leiden tot een veelheid aan toepassingen.