JA Solar en ECN bundelen krachten voor introductie van hoogrendement PV-modules

JA Solar Holdings Co., Ltd., een vooraanstaande fabrikant van hoogrendement zonne-energieproducten, heeft op de Intersolar Europe Beurs aangekondigd dat het gaat samenwerken met het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) op het gebied van de metal wrap through (MWT) zonnecel en de moduletechnologie.

JA Solar en ECN gaan samen werken aan de voorbereiding van de productie van kosteneffectieve hoogrendement zonnemodules die de belofte met zich meedragen dat ze de kosten van elektriciteitsproductie door middel van zonne-energie zullen verlagen. De MWT-technologie minimaliseert verliezen aan de oppervlakte van de cel die veroorzaakt worden door schaduw, wat leidt tot een actievere oppervlakte van de zonnecel. De modules kunnen in een volledig geautomatiseerde proces worden opgebouwd met behulp van apparatuur van Eurotron. Met deze technologie kunnen dunne zonnecellen met hoge doorvoersnelheid en opbrengst worden geproduceerd. Enige tijd geleden heeft ECN met succes een hoogrendement MWT-zonnecelmodule gefabriceerd en daarmee in 2009 een wereldrecord behaald met een efficiëntie van 17 procent voor PV-modules met multikristallijn silicium cellen.

Hoger conversierendement

"Wij zijn zeer verheugd over deze samenwerking met ECN wat als doel heeft de volgende generatie MWT-zonneceltechnologie voor hoogrendement zonnemodules te ontwikkelen", vertelt Yong Liu, senior vicepresident Manufacturing en CTO van JA Solar. "Dankzij de MWT-technologie kan het conversierendement van de fotovoltaische module effectief worden verhoogd, wat verschillende voordelen met zich meebrengt, zoals een grotere elektriciteitsopbrengst en verdere vermindering van productiekosten en verlaging van de kosten van zonnestroom", legt Yong Liu uit.

Industrialiseren 

Ton Hoff, directievoorzitter van ECN: "Een cruciaal element in de missie van ECN is dat we technologie gereed maken voor toepassing. We zijn dan ook erg blij dat de technologie van ECN geïndustrialiseerd zal worden in samenwerking met een vooraanstaande partner zoals JA Solar".

Bram Verschoor, commercieel directeur van Eurotron: "We zijn zeer verheugd dat de grootste fabrikant van zonnecellen van plan is MWT-cellen te gaan produceren. Dit levert een enorm marktpotentieel op voor onze MWT-modulefabricagetechnologie. We zijn heel blij dat ECN ons steunt bij het naar de markt brengen van onze technologie".