Brainport bij wereldtop ‘Intelligent Communities’

Brainport Eindhoven behoort voor de tweede achtereenvolgende keer tot de laatste zeven kanshebbers op de titel ‘Intelligent Community of the Year’. De organisator van de wereldwijde wedstrijd, het Intelligent Community Forum (ICF), maakte de zeven finalisten bekend.

Regio’s die voor de titel ‘Intelligent Community of the Year’ in aanmerking komen, slagen er in de ogen van het ICF in om op brede schaal innovatieve, maatschappelijk relevante toepassingen te realiseren op het gebied van breedband en ICT. De zes finalisten naast Brainport zijn: Arlington County, VA (Verenigde Staten), Dublin, Ohio (Verenigde Staten), Dundee (Groot-Britannië), Ottawa (Canada), Suwon (Zuid-Korea) en Tallinn (Estland).

IDF-congres in New York

De bekendmaking van de winnaar volgt in mei tijdens het jaarlijkse ICF-congres ‘Building the Broadband Economy’ in New York. Een afvaardiging uit Brainport zal daarbij aanwezig zijn, onder aanvoering van bestuurslid van Stichting Brainport Jack Mikkers, die tevens burgemeester is van Veldhoven, één van de 21 gemeentes in de kernregio van Brainport. De delegatieleider denkt dat Brainport een goede kans maakt om te winnen. "De goede samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid bewijst weer haar kracht. Het is goed te constateren dat er groei en continuïteit zit in de ontwikkeling van onze prachtige toptechnologische regio."

Ook Rob van Gijzel, voorzitter van Stichting Brainport en burgemeester van Eindhoven, is optimistisch gestemd. Vorig jaar was hij het die met een gezelschap afreisde naar New York namens top zeven finalist Brainport. "In dit selecte gezelschap komen is één, er bij blijven horen is twee. Dat we nu weer bij de top zeven horen, maakt mij erg trots. Dat is een beloning voor het harde werk van vele mensen en bedrijven in deze regio. Brainport Eindhoven is duidelijk één van de ‘most intelligent communities’ van de wereld."

Jonge mensen

De wedstrijd spitst zich in 2010 toe op het thema ‘The Education ‘Last Mile’. Bovenop de door ‘Intelligent Communities’ geformuleerde indicatoren en de voorzieningen die de regio biedt, ligt de focus elk jaar op een ander thema. Dit jaar staat de vraag centraal: hoe maak je jonge mensen warm voor een carrière in één van de regionale industrieën en hoe zorg je voor een goede aansluiting van middelbaar-, hbo- en universitair onderwijs op de lokale arbeidsmarkt?