TU Delft test zonneschoorsteen

De TU Delft gaat een zogenoemde zonneschoorsteen testen. De toren, met een hoogte van 11,5 meter, wordt door de zon verwarmd en kan dienen als afzuigventilatie voor gebouwen.

De opstelling, op het terrein van adviesbureau Peutz BV in Molenhoek, bestaat uit een slanke, zeer goed geïsoleerde constructie van ongeveer 11,5 meter hoog. Aan de zuidzijde (zonzijde) is de zonneschoorsteen voorzien van goed isolerend glas met een hoge doorlaatbaarheid voor zonnestraling.
De binnenvallende zonnewarmte valt op een zogenoemde absorber-plaat die de lucht in de schoorsteen verwarmt. De warme lucht stijgt op en zorgt voor schoorsteentrek. Op die manier kan de schoorsteen functioneren als afzuigventilatie voor gebouwen.

Testcel

Aan de voet van de schoorsteen is een kleine ruimte (testcel) gemaakt voor meet- en regelapparatuur en het conditioneren van de ventilatielucht. Door de schoorsteentrek wordt lucht vanuit deze testcel aangezogen. De temperatuur in de testcel wordt met een warmtepomp zodanig geregeld dat deze representatief is voor de temperatuur in (kantoor)gebouwen: 20 graden Celsius in de winter en 24 graden Celsius in de zomer.

Meetopnemers

De zonneschoorsteen is een testmodel voor het promotieonderzoek van Ben Bronsema aan de TU Delft. Hij onderzoekt hoe zonneschoorstenen het best kunnen worden gebouwd. Daarnaast kijkt hij hoe groot de bijdrage van zonne-energie kan zijn bij het verwarmen van gebouwen. Daarvoor meet Bronsema onder meer druk, temperatuur, luchtsnelheid, zonnestraling en windsnelheid. De promovendus wil hiermee een bijdrage leveren aan het energiezuinig en innovatief ventileren en verwarmen van gebouwen.
Het onderzoek is een samenwerkingsproject van de faculteiten Bouwkunde van de TU Delft en de TU Eindhoven, en VVKH Architecten. Peutz BV voert de metingen uit. Het project wordt uitgevoerd met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, regeling Energie Onderzoek Subsidie: lange termijn (artikel 18b).