EO

Insecten staan model voor microsensoren

12 november 2008 om 00:00 uur


Zintuigen van insecten stonden model voor de drie microsensoren die dr. Dedy Wicaksono ontwikkelde. Het dierenrijk, vooral dat van insecten, is volgens Wicaksono een rijke bron van voorbeelden van mechanische microsensoren. Denk aan stromingssensors en trilhaartjes bij insecten en spinnen, de gyroscoop van vliegende insecten die hen in staat stelt om snel en zeker te manoeuvreren, of antennes van een kreeft. Een aantal van deze zintuigen nam Wicaksono als voorbeeld voor zijn promotieonderzoek.

De onderzoeker promoveerde vorige week bij prof.dr. Paddy French (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica). Hij ontwikkelde een sensor voor rek, een gyroscoop (bewegingsmeter) en een warmtesensor van een tiende millimeter groot.
Wicaksono nam insectenzintuigen onder de loep om eerst de werking te achterhalen en vervolgens met silicium en andere materialen een sensor te bouwen die volgens dezelfde principes functioneert. Zulke apparaten heten micro-elektromechanische systemen, kortweg MEMS. De opkomst van geïntegreerde micro-elektronica vraagt om ultrakleine sensoren voor inbouw in ondermeer auto’s, vliegtuigen, robots en persoonlijke navigatieapparatuur.
De basisvorm die Wicaksono gebruikt is een putje met doorsnede van 0,1 millimeter in silicium, bedekt met een koepeltje van dun membraan. In de huid van de vleesvlieg meten zulke sensoren de rek. De siliciumversie deed dat ook.
De gyroscoop is een variatie op dit thema. De sensor bestaat uit een stamper met een brede kop (totaal 0,15 millimeter hoog), gemonteerd op een membraan. Vier strookjes op het membraan zetten bewegingen van het knuppeltje om in een elektrisch signaal.

De infraroodsensor tenslotte is een met een membraan afgesloten putje waarin het opgesloten gas uitzet wanneer er warmtestraling op valt. De vervorming van het membraan is een maat voor de stralingsintensiteit.
De natuur is een rijke bron van ideeën voor sensoren, stelt Wicaksono. Maar ook al werken kunstmatige sensoren volgens natuurlijke principes, ze zullen voor optimaal effect opnieuw ontworpen moeten worden.

 

Gerelateerd nieuws

Coming up: virtueel voelen

Coming up: virtueel voelen

Tijdens de Dutch Technology Week kon het nog nèt niet. Maar dit jaar verwacht de Eindhovense start-up Enversed het rond te hebben: mensen dingen laten voelen in de virtuele realiteit. “We zijn heel ver met kijken en…

nanorol

Grafeenburrito's voor magnetische detectie

Nanostructuren van opgerold grafeen vertonen een bijzonder grote anisotropische magnetoweerstand, een fysisch effect dat veel wordt gebruikt in toepassingen voor magnetische detectie, zoals kompassen en verkeersdetectors…

Eén sensor voor alles (video)

'Smart' voor een prikkie (video)

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS) hebben een multisensor samengesteld die alle apparaten in een kamer kan herkennen zonder dat daar andere chips of sensoren voor nodig zijn. Hun bedoeling…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor Performance Level d-applicaties

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 mei 2017, Austin, Texas (VS)

NIWeek 2017

30 mei 2017, Utrecht, Jaarbeurs

Electronics & Applications

Slim product, slim gemaakt

30 mei 2017, Nazareth (B), Hotel Van der Valk

EN-ISO 13849-1 in de praktijk

Wat betekent de EN-ISO 13849-1 in de praktijk, hoe wordt de norm gebruikt en welke factoren zijn er nodig...

Meer agendapunten »