EO

Insecten staan model voor microsensoren

12 november 2008 om 00:00 uur


Zintuigen van insecten stonden model voor de drie microsensoren die dr. Dedy Wicaksono ontwikkelde. Het dierenrijk, vooral dat van insecten, is volgens Wicaksono een rijke bron van voorbeelden van mechanische microsensoren. Denk aan stromingssensors en trilhaartjes bij insecten en spinnen, de gyroscoop van vliegende insecten die hen in staat stelt om snel en zeker te manoeuvreren, of antennes van een kreeft. Een aantal van deze zintuigen nam Wicaksono als voorbeeld voor zijn promotieonderzoek.

De onderzoeker promoveerde vorige week bij prof.dr. Paddy French (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica). Hij ontwikkelde een sensor voor rek, een gyroscoop (bewegingsmeter) en een warmtesensor van een tiende millimeter groot.
Wicaksono nam insectenzintuigen onder de loep om eerst de werking te achterhalen en vervolgens met silicium en andere materialen een sensor te bouwen die volgens dezelfde principes functioneert. Zulke apparaten heten micro-elektromechanische systemen, kortweg MEMS. De opkomst van geïntegreerde micro-elektronica vraagt om ultrakleine sensoren voor inbouw in ondermeer auto’s, vliegtuigen, robots en persoonlijke navigatieapparatuur.
De basisvorm die Wicaksono gebruikt is een putje met doorsnede van 0,1 millimeter in silicium, bedekt met een koepeltje van dun membraan. In de huid van de vleesvlieg meten zulke sensoren de rek. De siliciumversie deed dat ook.
De gyroscoop is een variatie op dit thema. De sensor bestaat uit een stamper met een brede kop (totaal 0,15 millimeter hoog), gemonteerd op een membraan. Vier strookjes op het membraan zetten bewegingen van het knuppeltje om in een elektrisch signaal.

De infraroodsensor tenslotte is een met een membraan afgesloten putje waarin het opgesloten gas uitzet wanneer er warmtestraling op valt. De vervorming van het membraan is een maat voor de stralingsintensiteit.
De natuur is een rijke bron van ideeën voor sensoren, stelt Wicaksono. Maar ook al werken kunstmatige sensoren volgens natuurlijke principes, ze zullen voor optimaal effect opnieuw ontworpen moeten worden.

 

Gerelateerd nieuws

Antenne kan honderd keer kleiner

Antenne kan honderd keer kleiner

In tijden dat alles steeds kleiner wordt, kan de antenne natuurlijk niet achterblijven. Dat weten we al decennia. Tot nu toe was er echter een onoverkomelijk probleem: een antenne kon maximaal tien keer zo klein zijn als…

Veel feestelijke elektronica op succesvolle Maker Faire (video)

Veel feestelijke elektronica op succesvolle Maker Faire (video)

Robots, robots, 3D printers, robots… Het was een elektronische bedoening, vorig weekend op de Eindhovense Maker Faire. Het zal de aard van de gaststad wel zijn. De lange arm van Philips. Want als je in Eindhoven iets…

Slimme jas wordt waterdicht als het regent

Slimme jas wordt waterdicht als het regent

Zou het niet mooi zijn: een jas die vanzelf waterdicht wordt als het regent, poreus als je hard fietst, en warm als het sneeuwt? Dat wordt wellicht mogelijk dankzij het ‘slimme-jassenproject’ van CWI, Byborre en…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

27 september 2017, Veldhoven, Koningshof

Kunststoffen 2017

Meer agendapunten »