Forse subsidie voor minuscule motoren

Prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een bijzonder prestigieuze onderzoekssubsidie van de European Research Counsil in de wacht gesleept. Feringa krijgt een ERC Advanced Grant van 2,2 miljoen euro voor het project ‘Molecular Motors – Controlling movement at the nanoscale’. Doel van het onderzoek van Feringa is om […]

Prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een bijzonder prestigieuze onderzoekssubsidie van de European Research Counsil in de wacht gesleept. Feringa krijgt een ERC Advanced Grant van 2,2 miljoen euro voor het project ‘Molecular Motors – Controlling movement at the nanoscale’.

Doel van het onderzoek van Feringa is om met moleculaire rotatie- en translatiemotoren op nanoschaal beweging te bewerkstelligen en lading te transporteren. Daarbij is het vooral de uitdaging om nanomotoren te ontwerpen die een chemische brandstof, bijvoorbeeld glucose, gebruiken voor de voortstuwing. Dergelijk nanomotoren zouden dan in de bloedbaan medicijnen kunnen transporteren.

European Research Council

Het ERC programma Ideas is een prestigieus programma dat financiële ondersteuning biedt voor het uitvoeren van grensverleggend onderzoek. In scherpe competitie worden de beste wetenschappers geselecteerd. De ERC Advanced Grant is één van de twee subsidievormen van het programma ERC Ideas. De andere subsidie is de Starting Investigator Grant. In december 2007 kende het ERC aan de Groningse biochemica dr. Armagan Koçer een Starting Investigator Grant van anderhalf miljoen euro toe.

Zie ook:
Onderzoeksgroep Feringa