EO

Draadloze ‘Hoofdtelefoon-as-a-Service’

09 juni 2017 om 14:29 uur

Een jaar na de introductie van de eerste volledig modulaire ‘Hoofdtelefoon-as-a-Service’ komt het jonge Nederlandse bedrijf Gerrard Street met een draadloze versie van de hoofdtelefoon. Voor tien euro per maand krijgen gebruikers een product dat zij onbeperkt kunnen gebruiken en waarvan zonodig de losse onderdelen worden vervangen. "Vooral jongeren staan open voor de weg naar gebruik van producten in plaats van bezit", zegt Tom Leenders, mede-oprichter van Gerrard Street.


Het afgelopen jaar zag de start-up zijn klantenbestand met ruim 60% toenemen. Voor de oprichters reden genoeg om met een tweede product te komen. "Omdat wij abonnementhouders hebben in plaats van eenmalige klanten, weten we goed wat er speelt in onze achterban. Omdat driekwart van onze klanten jonger dan 30 is zetten we bijvoorbeeld WhatsApp en Facebook Messenger in om met hen te chatten", aldus mede-oprichter Yvette Koppert.

Snel groeiende markt
De afgelopen jaren is de vraag naar draadloze oor- en hoofdtelefoons enorm toegenomen. "Onder andere door de iPhone 7 die geen audio-uitgang meer heeft", vervolgt Yvette. Ook in de markt is deze trend te zien. In de VS worden sinds vorig jaar meer draadloze kop- en oortelefoons verkocht dan bedrade exemplaren en in West-Europa is dit segment al goed voor 2 miljard euro omzet. De start-up geeft nu gehoor aan deze ontwikkeling door een zelf ontworpen Bluetooth hoofdtelefoon aan te bieden.

Volledig modulair
Net als het vorige model is deze hoofdtelefoon - de Boss - volledig modulair. Zoals bij Legoblokjes kan elk onderdeel gemakkelijk worden losgehaald en vervangen. Het product wordt verzonden als een brievenbuspakket en de gebruiker monteert hem zelf. "Zelfs iemand met twee linkerhanden kan hem in elkaar zetten", aldus Leenders. En gaat er iets stuk, dan wordt dat onderdeel kosteloos vervangen en daarna gerecycled. Met dit systeem heeft Gerrard Street in zijn eerste jaar al 350 hoofdtelefoons van de afvalberg gered.

Geslaagde funding
Dankzij toelating tot de start-up accelerator Climate-KIC ontving het jonge bedrijf een subsidie van € 45.000, waarmee de ontwikkeling deels kon worden gefinancierd. Ook is het bedrijf een partnership met CJP (Culturele Jongeren Paspoort) aangegaan. Om de productie helemaal rond te krijgen begon Gerrard Street een crowdfundingcampagne. Via Oneplanetcrowd is de funding inmiddels succesvol afgerond. De start-up wordt ondersteund vanuit het Europese stimuleringsfonds Climate-KIC en is opgenomen bij de incubators Yes!Delft en Impact Hub Amsterdam.
 

Achtergrondartikelen

RSS

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Eerste samenwerking tussen drie co-robots ter wereld

20-12-17 13:55 ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar...

GVB en Fabrique ontwikkelen nieuwe verkoopautomaat

20-12-17 13:48 Toeristen die zich recht onder het bord ‘Verkoop en opladen’ afvragen...

Houten brilmonturen blijken echte blikvangers

19-12-17 09:01 Het uitzoeken van een nieuw brilmontuur had voor Anko Gils onvermoede...

Piet Hein Eek ontwerpt voor Ikea

19-12-17 08:54 Je zou kunnen stellen dat Piet Hein Eek van alle ‘Dutch designers’ de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

prod

Finch Floating Homes

In kustgebieden van onder andere de Filipijnen overstromen huizen elke dag. Daarom ontwikkelde Finch Floating Homes betaalbare, drijvende en tyfoonbestendige woningen voor overstromingsgebieden van ontwikkelingslanden. Een pilotwoning in de Filipijnen is in de maak.

 

FLEX/design

Het Delftse bureau FLEX/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds opnieuw uitgevonden. Medeoprichter Jeroen Verbrugge, managing en creative director, schetst voor Product de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied: ‘We zullen steeds meer toegroeien van een analoog productontwerp naar en systeemontwerp'.

 

Circulair ontwerpen

In een aantal onderzoeksprojecten kijkt de Hogeschool van Amsterdam specifiek naar het gebruik van lokale reststromen om circulaire producten te ontwerpen. Op dit moment wordt er aan de hand van een wel heel bijzondere reststroom onderzoek verricht: de in 2017 afgedankte stadionstoelen van de Amsterdam ArenA.

 

En verder:

Signaal
Join the crowd
Column VerpakkingXpert - Duurzaam verpakken
Ikonic Toys
BNO
Column IoLaw - De Bloemenfluisteraar B.V.
Slimme sensor
Leesvoer - Totaalinnoveren

 

De volgende editie van Product verschijnt in januari 2018.

 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)