EO

Augmented reality bril voor een paar tientjes

09 juni 2017 om 14:27 uur

Studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente brengen een augmented reality bril op de markt voor negenentwintig euro. De bril is volgens de onderzoekers qua functionaliteit grotendeels vergelijkbaar met de 3.000 dollar kostende Hololens van Microsoft. De studenten zijn met hun bedrijf Aryzon een crowdfundingactie gestart op kickstarter. Je ontvangt de bril als kartonnen bouwpakketje, gewoon in je brievenbus. Je gebruikt de bril in combinatie met een app op je smartphone. Door de bril zie je de wereld met je eigen ogen en worden er beelden als hologrammen aan toegevoegd. De vijf masterstudenten Industrial Design Engineering ontwikkelen ook een bijbehorend platform. Via dit platform kunnen gebruikers visualisaties up- en downloaden om deze met de bril te gebruiken.


Door de Aryzon zo goedkoop op de markt te zetten hopen de Twentse studenten op een wijdverspreid gebruik van augmented reality. De Aryzon bril biedt volgens UT-onderzoeker Roy Damgrave veel functionaliteit die vergelijkbaar is met de Hololens. Damgrave: "Enkele extreem complexe functies ontbreken, maar doordat Aryzon een selectie biedt van de functionaliteit van de Hololens is deze bril veel laagdrempeliger in gebruik."

Vele toepassingen
“De augmented reality bril is geschikt voor de meest uiteenlopende doeleinden’, zo stelt Leon Schipper, een van student-ondernemers. "Denk aan het inrichten van je huis of het ervaren van webshopproducten in augmented reality. Maar ook voor musea, het onderwijs of de zorg biedt de bril waardevolle mogelijkheden. Denk aan een fysiotherapeut die een patiënt in 3D kan uitleggen waarom zijn knie pijn doet. Tijdens een testcase op een basisschool lieten we kinderen met de Aryzon bril een olifant besturen, ze konden hem laten lopen en rennen. Ze ervoeren dit als levensecht en waren erg enthousiast. De bril is ook erg toegankelijk voor ontwikkelaars van huidige 2D augmented reality apps voor smartphones, zij kunnen eenvoudig hun applicaties geschikt maken voor Aryzon. Een goed voorbeeld is de Ikea augmented reality app waar je meubilair in je kamer in 2D kan plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos."

Techniek
Schipper: "Het was een uitdaging om de bril te ontwerpen, omdat je te maken hebt met diverse factoren. De lichtinval moet deels gereduceerd worden zodat je projecties mogelijk kunt maken. Hiervoor zijn speciale kunststof glazen nodig die voor deze reductie zorgen, zonder dat dit het zicht in de echte omgeving belemmert. We maken gebruik van Fresnel lenzen, waarvan de kwaliteit erg belangrijk is. Daarbij houden we rekening met de beleving van de gebruiker in het ontwerp van de 3D modellen. De modellen moeten bijvoorbeeld op realistische afstanden in beeld komen om het als echt te kunnen ervaren, waarvoor goede algoritmes nodig zijn. Onze software herkent ook de interactie met je vingers met het model, waardoor je bijvoorbeeld een model kan inzoomen. En we maken gebruik van een goede kwaliteit karton."

Kickstarter
Recentelijk startten de studenten, die alle vijf de master Industrial Design Engineering aan de Universiteit Twente volgen, een crowdfundingactie via Kickstarter. Het doel is om minstens 25.000 euro binnen te halen, daarmee worden de eerste productiekosten gedekt.

Nieuwsgierig? Zet hier de bril alvast even op.
 

Achtergrondartikelen

RSS

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Eerste samenwerking tussen drie co-robots ter wereld

20-12-17 13:55 ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar...

GVB en Fabrique ontwikkelen nieuwe verkoopautomaat

20-12-17 13:48 Toeristen die zich recht onder het bord ‘Verkoop en opladen’ afvragen...

Houten brilmonturen blijken echte blikvangers

19-12-17 09:01 Het uitzoeken van een nieuw brilmontuur had voor Anko Gils onvermoede...

Piet Hein Eek ontwerpt voor Ikea

19-12-17 08:54 Je zou kunnen stellen dat Piet Hein Eek van alle ‘Dutch designers’ de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

prod

Finch Floating Homes

In kustgebieden van onder andere de Filipijnen overstromen huizen elke dag. Daarom ontwikkelde Finch Floating Homes betaalbare, drijvende en tyfoonbestendige woningen voor overstromingsgebieden van ontwikkelingslanden. Een pilotwoning in de Filipijnen is in de maak.

 

FLEX/design

Het Delftse bureau FLEX/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds opnieuw uitgevonden. Medeoprichter Jeroen Verbrugge, managing en creative director, schetst voor Product de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied: ‘We zullen steeds meer toegroeien van een analoog productontwerp naar en systeemontwerp'.

 

Circulair ontwerpen

In een aantal onderzoeksprojecten kijkt de Hogeschool van Amsterdam specifiek naar het gebruik van lokale reststromen om circulaire producten te ontwerpen. Op dit moment wordt er aan de hand van een wel heel bijzondere reststroom onderzoek verricht: de in 2017 afgedankte stadionstoelen van de Amsterdam ArenA.

 

En verder:

Signaal
Join the crowd
Column VerpakkingXpert - Duurzaam verpakken
Ikonic Toys
BNO
Column IoLaw - De Bloemenfluisteraar B.V.
Slimme sensor
Leesvoer - Totaalinnoveren

 

De volgende editie van Product verschijnt in januari 2018.

 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)