EO

Agrarische robot voor aspergeteelt (video)

06 mei 2017 om 14:22 uur

Asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Dat moet de komende jaren natuurlijk zo blijven. In nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers ontwikkelde de Nederlandse start-up Cerescon een automatische selectieve aspergeoogstmachine. De ontwikkelaars verwachten dat de komst van deze agrarische robot de aspergeteelt voor West-Europa zal behouden.


Het handmatig steken van het 'witte goud' is een almaar toenemende kostenpost. Bovendien is het verkrijgen van de benodigde duizenden seizoenarbeiders dusdanig moeilijk, dat grotere telers genoodzaakt leken hun bedrijven naar lagelonenlanden te verhuizen. Nu is dat niet meer nodig. De nu gepresenteerde machine - volgens Cerescon de eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld - heeft een capaciteit van 40 ha. De machine bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van handsteken.

Integratie van functies
De aspergeoogstmachine integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, kunststof-handling en zandbedherstel. De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt. De terugverdientijd van de machine ligt net boven de drie seizoenen. De eerste machine moet voorafgaand aan het oogstseizoen van 2018 worden afgeleverd.

Ondergrondse detectie
De machine bestaat uit een detectiegedeelte dat asperges ondergronds opspoort, een robot die de asperges uit de grond haalt en een deel dat het zandbed herstelt. Cerescon heeft de machine voorzien van een in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde detectiemethode op basis van sensortechnologie. De asperges worden ondergronds gedetecteerd voordat ze boven de grond komen en verkleuren. De robot knipt de asperge ondergronds af en legt de asperge in een container. Direct na het steken wordt het zandbed hersteld, om de kwaliteit van de asperges het hele seizoen constant te houden. Met de robot wordt laagwaardig moeilijk te verkrijgen seizoenshandwerk vervangen door hoogwaardige banen. Behalve asperges zijn er meer gewassen die selectief moeten worden geoogst. Er liggen nog heel veel mogelijkheden voor cross-overs in high tech en agro.

Praktijktest
Samen met Wageningen Universiteit en Research (WUR) begint Cerescon dit seizoen een driejarig onderzoek om de prestaties van de machine kwantitatief en kwalitatief te meten en te vergelijken met handmatige oogst. In het najaar wordt de hergroei van het gewas beoordeeld om vast te kunnen stellen wat de invloed van de oogstmethode is op de opbrengst in volgende jaren. Dit levert een betrouwbaar beeld op van de prestaties van de oogstmachine. De eerste machines zullen in het eerste kwartaal van 2018 op projectbasis worden verkocht, op tijd voor het oogstseizoen. Cerescon zal de aspergeoogstmachines in eerste instantie verkopen aan grote aspergetelers en loonwerkers in Nederland en Duitsland. Voor landen in Zuid-Europa en buiten Europa zal de organisatie waarschijnlijk een partner zoeken. 
 

Achtergrondartikelen

RSS

Flex/design vindt zichzelf steeds opnieuw uit

20-12-17 14:02 Flex/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds...

Eerste samenwerking tussen drie co-robots ter wereld

20-12-17 13:55 ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar...

GVB en Fabrique ontwikkelen nieuwe verkoopautomaat

20-12-17 13:48 Toeristen die zich recht onder het bord ‘Verkoop en opladen’ afvragen...

Houten brilmonturen blijken echte blikvangers

19-12-17 09:01 Het uitzoeken van een nieuw brilmontuur had voor Anko Gils onvermoede...

Piet Hein Eek ontwerpt voor Ikea

19-12-17 08:54 Je zou kunnen stellen dat Piet Hein Eek van alle ‘Dutch designers’ de...

Meer over Industrieel Ontwerpen »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

prod

Finch Floating Homes

In kustgebieden van onder andere de Filipijnen overstromen huizen elke dag. Daarom ontwikkelde Finch Floating Homes betaalbare, drijvende en tyfoonbestendige woningen voor overstromingsgebieden van ontwikkelingslanden. Een pilotwoning in de Filipijnen is in de maak.

 

FLEX/design

Het Delftse bureau FLEX/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds opnieuw uitgevonden. Medeoprichter Jeroen Verbrugge, managing en creative director, schetst voor Product de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied: ‘We zullen steeds meer toegroeien van een analoog productontwerp naar en systeemontwerp'.

 

Circulair ontwerpen

In een aantal onderzoeksprojecten kijkt de Hogeschool van Amsterdam specifiek naar het gebruik van lokale reststromen om circulaire producten te ontwerpen. Op dit moment wordt er aan de hand van een wel heel bijzondere reststroom onderzoek verricht: de in 2017 afgedankte stadionstoelen van de Amsterdam ArenA.

 

En verder:

Signaal
Join the crowd
Column VerpakkingXpert - Duurzaam verpakken
Ikonic Toys
BNO
Column IoLaw - De Bloemenfluisteraar B.V.
Slimme sensor
Leesvoer - Totaalinnoveren

 

De volgende editie van Product verschijnt in januari 2018.

 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)