EO
Laatste bedrijfsnieuws:

Vind bedrijfsnieuws in:

Constructeursdag

Een dag voor werktuigbouwkundige constructeurs, ontwerpers, R&D teams, consultants, docenten en studenten (HBO/TU), projectengineers en -leiders.

constructeursdag 2014

 

RoboCup: projectgebaseerd leren en studentencompetities

25 juni 2013 om 11:41 uur -

Paul Lambrechts: "De RoboCup studentencompetitie is de uitgelezen kans voor studenten om in een engineering-teamverband, en onder begeleiding van de faculteit en hun mentoren, te werken aan geavanceerde robotica-applicaties met de nieuwste software-ontwikkeltools."

Deze week vindt in Eindhoven de internationale robotcompetitie Robocup 2013 plaats. Paul Lambrechts, is senior senior application engineer bij MathWorks, een van de drie hoofdsponsoren van het evenement. Voor hem is er een duidelijke relatie tussen de deelname aan zo'n evenement door studenten en hun toekomstige carrièrekansen. Kortom: "Hoe kom je aan een baan zonder ervaring en aan ervaring zonder een baan?" Lambrechts: "Een antwoord op deze vraag is projectgebaseerd leren en studentencompetities gesponsord door het bedrijfsleven. Toen ik afstudeerde van mijn studie werktuigbouwkunde was projectgebaseerd leren niet bepaald standaard. Studeren was veelal een individuele bezigheid en je kennis werd getoetst door middel van - wederom individueel afgelegde - examens, schriftelijk of mondeling. Echter het feit dat ik tijdens mijn studie ervaring heb mogen opdoen in het bedrijfsleven heeft me zeker geholpen om een beter inzicht te krijgen in het verschil tussen weten en iets daadwerkelijk werkend maken".

 

Projectgebaseerd leren

"Omdat universiteiten zich bewust werden dat praktijkervaring zeer belangrijk is, en het bedrijfsleven daar ook steeds meer om ging vragen, zijn ze begonnen met het ontwikkelen van projectgebaseerd leren. Hierin worden levensechte projecten nagebootst die studenten normaal pas tegenkomen in hun eerste baan en krijgen ze de mogelijkheid de theorie in praktijk te brengen. Daarnaast ontwikkelen ze ook hun niet-technische vaardigheden die belangrijk zijn in een toekomstige carrière zoals samenwerken, projectmanagement, marketing en budgetbeheer."

 

Nóg leuker

"Om het projectgebaseerd leren nog echter en nog leuker te maken kun je je als student aanmelden voor een studentencompetitie het liefst met zoveel mogelijk universiteiten uit zoveel mogelijk landen als mogelijk. Hierdoor creëer je een ‘echte' competitie in een internationale setting; je krijgt de kans om jouw universiteit te vertegenwoordigen, de voldoening van samen een doel bereiken en het besef dat wat je in de collegebanken hebt geleerd er echt toe doet."

 

Sponsoring

"Sponsoring door het bedrijfsleven maakt het voor de studenten mogelijk om met marktconforme tools te werken, zoals Matlab en Simulink, en ontwikkelmethodes te gebruiken die goed aansluiten bij de praktijk. De academische staf van de universiteit krijgt zo de kans om met professionals uit het bedrijfsleven een waardevolle discussie te starten en op de hoogte te blijven van de nieuwste processen en tools in de industriële praktijk. Dit helpt hen weer verder in het ontwikkelen van hun curricula's, voor nu en de toekomst."

 

"Omgekeerd leren de sponsoren van de studentencompetities. Voor sommige bedrijven is het een gelegenheid om hun producten in een snel veranderende, competitieve omgeving toe te passen. Voor andere bedrijven biedt het de mogelijkheid om toekomstige ingenieurs kennis te laten maken met hun bedrijf en producten om zo talent aan te trekken voor de toekomst."

 

Perfect voorbeeld

Studentencompetities zoals RoboCup zijn volgnes Lambrechts perfecte voorbeelden van projectgebaseerd leren. Studenten van universiteiten over de hele wereld strijden met elkaar in teams om robots te ontwikkelen, elk met uiteenlopende uitdagingen, afhankelijk van de competitie waarin ze deelnemen. Het uiteindelijke doel is dat tegen 2050 een team van mensachtige robots een aardig partijtje voetbal moeten kunnen spelen tegen echte profvoetballers, professionals.

 

 

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
Mathworks BV

Gerelateerd nieuws

Universiteit van Oslo

3D-geprinte robots leren zichzelf bewegen (video)

Onderzoekers aan de Universiteit van Oslo in Noorwegen ontwikkelen een systeem dat robots kan uitprinten die zichzelf kunnen leren voortbewegen.

bewakingsrobot

Beveiligingsbeambte van de toekomst is een robot

Knightscope, een jong bedrijf gevestigd in Mountain View, Californië, heeft een unieke robot ontworpen en gebouwd. De robot is de K5 gedoopt en is kort gezegd een volautomatische beveiligingsbeambte.

oorigami 1

Driedimensionale microtechnologie met origami-vouwkunst

Antoine Legrain, promovendus aan de Universiteit Twente, heeft een manier ontwikkeld om microtechnologie driedimensionaal te ontwerpen. De huidige mini-elektronica in bijvoorbeeld computers en smartphones is sterk…

Laatste nieuws

C. elegans.

Wormbrein in Lego robot (video)

Kan een digitaal gesimuleerd brein in een computer takenprecies zo uitvoeren als een echt brein? Voor eenvoudige commando's lijkt die vraag bevestigend te kunnen worden beantwoord. Onderzoekers van het OpenWorm…

druppels

Razendsnelle druppels in beeld gebracht dankzij innovatieve lasertechniek

Een hogesnelheidsopname van microscopisch kleine inktdruppels is door Nature verkozen tot één van de ‘Images of the Year 2014'. De opname, gemaakt door onderzoekers van de Physics of Fluids groep van de…

nanosnaar

Hoe nanosnaartjes en kwantumbits uit de toon vallen (video)

De sleutel naar effectief rekenen met een kwantumcomputer is het behoud van kwantuminformatie. Een klassieke computerbit kent twee toestanden: 1 of 0. Maar een kwantumbit heeft de speciale eigenschap dat het niet alleen…

Meer nieuws »

Focus op

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Delmation Products BV
Delmation Products BV

Datacommunicatie-/ besturingstechniek

Indi.nl
Indi.nl

Totaalleverancier industriële onderdelen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

RS Components BV
RS Components BV

Dé totaalleverancier in de industrie

Testo Nederland BV
Testo Nederland BV

Meetoplossingen voor Professionals

TSB-Bescom BV
TSB-Bescom BV

Positie meten & motion control

Product van de maand

RSS
Introductie nieuwe range RVS aandrijvingen

Bege Aandrijftechniek bv heeft een deel van haar serie tandwiel- vertragingsmotoren in een nieuwe roestvrij stalen...

meanwell-web.com

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Gratis nieuwsbrief

EOL