EO

Eerste samenwerking tussen drie co-robots ter wereld

20 december 2017 om 13:55 uur

ABB laat voor het eerst in de geschiedenis drie co-robots met elkaar samenwerken. In de hal van ABB in Ede draaien deze YuMi’s al een tijdje productie. Burgemeester Cees van der Knaap van Ede en voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI openden de nieuwe productie- en assemblagelijn met drie YuMi robots op 8 juni formeel met een krachtige en eensgezinde druk op de knop.

 

Ontworpen om met kleine onderdelen te werken assembleren de drie ‘IRB 14000' YuMi-robots bij ABB de nieuwe hollewanddoos HW52-F, die in april 2017 werd geïntroduceerd. Voor dit product moest een nieuwe productie- en mechanisatielijn worden ingericht. De nieuwe HW52-F is gemakkelijk te installeren en aan te sluiten. Met een insert kan de doos tevens lucht- en geluiddicht worden gemaakt. Er is ook een brandwerende versie beschikbaar. De drie robots draaien de doos alle kanten op, hebben ieder een taak, geven elkaar signalen en geven de dozen door. Zo gebeuren er op hetzelfde moment meerdere handelingen op de band, wat pure tijdwinst betekent. Dankzij het veilige ontwerp vormt samenwerking met de robot geen enkel gevaar voor de medewerkers. De YuMi's verhogen zelfs de kwaliteit van werken van de werknemers in de fabriek omdat zij herhalingstaken tot in perfectie uitvoeren. Elke drie seconden zetten de drie tweearmige YuMi's een nieuwe hollewanddoos in elkaar, onvermoeibaar.

op 

‘Made in Barneveld'

De nieuwe robot-assemblagelijn is ‘made in Barneveld' door Radine, een bedrijf dat vooral bekend is als producent van trilvullers, efficiënte systemen voor de aanvoer en positionering van onderdelen. De capaciteiten van Radine reiken echter veel verder. In de vaak volautomatische systemen werden al regelmatig robots toegepast, maar niet eerder eentje die met mensen kan samenwerken. Directeur Karel Schuitemaker: "Collaboratieve robots als de YuMi zorgen zowel voor flexibiliteit als een hoge output. Ze zijn snel en gemakkelijk te programmeren en uitstekend inzetbaar voor de productie van kleinere series met een grote variatie, waar steeds meer vraag naar is." Radine ontwikkelde en construeerde in samenwerking met ABB deze innovatieve montagelijn geheel in eigen huis. Alle systemen worden in Barneveld compleet ontwikkeld, opgebouwd en getest. Pas daarna gaan ze naar de klant. Behalve voor ABB bouwt de Barneveldse onderneming dergelijke systemen voor branches zoals automotive, food, medical en de metaal- en kunststoffen industrie. Gerenommeerde bedrijven als Philips, Nedcar, Brabantia, Daf Trucks, Nemef, Unilever en Johnson & Johnson kozen eerder voor de oplossingen van Radine. Schuitemaker en zijn mensen waren zo'n tien maanden bezig met de ontwikkeling en productie van de nieuwe robot-assemblagelijn, uitgezonderd de YuMi-robots die van ABB Robotics kwamen. "We maakten ook de software die de YuMi's aansturen. De grootste uitdaging bleek om de robots goed met elkaar te laten samenwerken en dat ze rekening houden met de bewegingen van de armen."

 

Trilvullers

Radine is specialist in het ontwerpen en bouwen van trilvullers, als enige bedrijf in Nederland. Schuitemaker: "De onderdelen waarvoor onze trilvullers worden gebruikt, zijn meestal niet groter dan een vuist. Menigeen heeft misschien nog nooit van deze apparaten gehoord, maar iedereen gaat wel dagelijks om met producten die met behulp ervan in elkaar zijn gezet. Denk aan een tandenborstel of de dop op een flesje ketchup, veel auto-onderdelen, of verpakkingen voor hippe yoghurtdrankjes. Het draait allemaal om het aanvoeren, positioneren en assembleren van onderdelen. Een trilvuller doet het werk dat anders door personeel aan een lopende band uitgevoerd zou moeten worden. Dat luistert nauw; elke trilvuller is anders, want hij wordt gemaakt voor een specifiek product. Alles is dan ook maatwerk bij Radine. We integreren onze trilvullers (al dan niet in samenwerking met machinebouwers) in complete productieoplossingen, ‘custom made'. Dat doen we al sinds 1967."

ko 

Willie Wortels welkom

Ondanks het succes van zijn bedrijf heeft Schuitemaker een probleem: het vinden van geschikt technisch personeel. "Al stellen we wel hoge eisen", geeft hij direct toe. "Wij zoeken namelijk echte ‘Willie Wortels', creatievelingen met doorzettingsvermogen. Technische basiskennis is uiteraard ook belangrijk maar creativiteit, dingen bedenken en oplossingen zoeken, is dat eigenlijk nog veel meer. De mensen die wij zoeken moeten technisch onderlegd, stressbestendig én creatief zijn. Omdat elke trilvuller anders is, moet je het echt leuk vinden om uit te zoeken wat het meest optimale ontwerp is. Maar als je dat eenmaal in je vingers hebt wil je ook niets anders. Veel van onze ruim 30 vaste medewerkers werken hier dan ook al jaren, sommigen zelfs al meer dan 25 jaar."

   

Robots als uitdaging

Tijdens de openingshandeling in de ABB-fabriek gaf Doekle Terpstra aan dat we bij robotisering niet met de rug naar de toekomst moeten gaan staan. Terpstra, die eerlijk toegaf vroeger als vakbondsman nog zijn twijfels te hebben gehad, vertelde de aanwezigen nu enthousiast: "Ik zie de robot als uitdaging voor nieuw werk. Prachtig!

 

Digitalisering en robotisering krijgen een grote impact op de technische branches. Niet alleen in de productie van apparatuur, maar ook bij de assemblage. We zullen steeds vaker zien dat gebouwdelen kant-en-klaar op de bouwplaats worden aangeleverd, wat de productiviteit en kwaliteit verbetert", aldus de voorzitter van Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel in Nederland. "Tegelijkertijd zal door het toenemend gebruik van robots de focus van werknemers verschuiven van saaie, repetitieve werkzaamheden naar meer voldoening gevende, beter beloonde en hoger geschoolde posities. Het is een win-win situatie voor onze lokale productiebasis, die tot verdere groei zal leiden."

lp 

Wereldspelers

ABB is met 120.000 werknemers in diverse landen een wereldspeler. Maar het moederbedrijf van Radine opereert ook wereldwijd. Radine, hoewel een zelfstandige onderneming, behoort tot de Duitse Schaeffler Groep, een wereldwijd opererende groep ondernemingen en het grootste familiebedrijf van Duitsland met 87.000 medewerkers. Het bedrijf ontstond kort na de Tweede Wereldoorlog en ontwikkelde de trilvuller. INA Naaldlagermaatschappij B.V. vertegenwoordigde sinds 1952 de Schaeffler-lagers in Nederland onder de merknaam INA. In de  tweede helft van de jaren 60 startte INA een afdeling INA Automation, een dochter die zich vestigde in Barneveld en in Nederland trilvullers ging verkopen. In 2004 werd dat bedrijf verzelfstandigd onder de naam Radine, dat sindsdien een unieke positie en naam heeft opgebouwd in Nederland en ver daarbuiten.

 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Piepkleine motorfiets

Piepkleine elektrische motorfiets

De Motochimp is een piepkleine, volledig elektrische motorfiets. Het hippe vervoermiddel, ontwikkeld door Vanda Electrics uit Singapore, heeft een vrolijk retro uiterlijk. De minimotorfiets is uitgerust met een…

Zeer mobiele humanoid

Zeer mobiele humanoid van Toyota

Met de T-HR3 presenteerde Toyota zijn nieuwe humanoid, een prototype. Het bedrijf wil hiermee nieuwe mogelijkheden onderzoeken voor de fysieke interactie tussen robots en hun omgeving en verbeterde mobiliteit.

Vliegensvlug een dutje doen

Vliegensvlug een dutje doen

Een vliegreis maken kan erg vermoeiend zijn. Het is dan ook verleidelijk om tijdens een korte overstap even een dutje te doen, maar dat valt vooral op drukke luchthavens niet mee. Wanneer je een paar uur de tijd hebt…

Hövding: de fiets-airbag

Hövding: de fiets-airbag

Een onzichtbare fietsairbag die als een kraag om je nek zit: Hövding is het Zweedse antwoord op de traditionele fietshelm. De airbag beschermt hoofd en nek zónder je kapsel te ruïneren. En de ANWB verkoopt ‘m.

Smart toilet

Smart toilets

De culturele revolutie in de Volksrepubliek China (1966-1976) werd in gang gezet door Mao Zedong, de toenmalige voorzitter van de Communistische Partij van China. Onder de huidige predident, Xi Jinping, vindt op dit…

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product Magazine. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. Het magazine biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

prod

Finch Floating Homes

In kustgebieden van onder andere de Filipijnen overstromen huizen elke dag. Daarom ontwikkelde Finch Floating Homes betaalbare, drijvende en tyfoonbestendige woningen voor overstromingsgebieden van ontwikkelingslanden. Een pilotwoning in de Filipijnen is in de maak.

 

FLEX/design

Het Delftse bureau FLEX/design heeft zichzelf in haar al bijna dertigjarig bestaan steeds opnieuw uitgevonden. Medeoprichter Jeroen Verbrugge, managing en creative director, schetst voor Product de belangrijkste ontwikkelingen in het vakgebied: ‘We zullen steeds meer toegroeien van een analoog productontwerp naar en systeemontwerp'.

 

Circulair ontwerpen

In een aantal onderzoeksprojecten kijkt de Hogeschool van Amsterdam specifiek naar het gebruik van lokale reststromen om circulaire producten te ontwerpen. Op dit moment wordt er aan de hand van een wel heel bijzondere reststroom onderzoek verricht: de in 2017 afgedankte stadionstoelen van de Amsterdam ArenA.

 

En verder:

Signaal
Join the crowd
Column VerpakkingXpert - Duurzaam verpakken
Ikonic Toys
BNO
Column IoLaw - De Bloemenfluisteraar B.V.
Slimme sensor
Leesvoer - Totaalinnoveren

 

De volgende editie van Product verschijnt in januari 2018.

 

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)